Adó 1%

Adó 1% és támogatás
Az adó 1% felajánlásával Ön is hozzájárulhat egyesületünk munkájához!

Adóbevallás esetén adó 1 százalék felajánlásához tüntesse fel adószámunkat: 18273050-1-05

Nyomtatványok

Törvény

Hogyan rendelkezhet az adó 1 százalékáról?

  • Ha egyéni vállalakozó, akkor február 25-ig adhatja le adóbevallását, vele együtt az adó 1% -áról szóló rendelkező nyilatkozatot.
  • Amennyiben magánszemélyként saját maga készíti el adóbevallását, ami egyben tartalmazza az adó 1% -áról rendelkező nyilatkozatot is, május 20-ig küldheti el az adóhivatalhoz.
  • Amennyiben elektronikusan kívánja beküldeni adóbevallását, az ehhez szükséges keretprogram, valamint a 2012. évre vonatkozó szja adatlap letölthető az APEH oldaláról. Adójának 1 % -áról ebben az esetben, az adóbevallás 5. oldalán rendelkezhet. Kérjük írja be alapítványunk adószámát: 18118236-1-41
  • Amennyiben az adóbevallás leadásakor nem rendelkezett az adó egy százalékáról, később is lehetőség van feladni a rendelkezést, egészen 2013. május 20-ig, a korábbi években megszokott borítékban, vagy elektronikus formában.

2012-ben is az adóalapját terhelő, kedvezményekkel csökkentett és befizetett adó egy százalékáról rendelkezhet.

A lezárt borítékot a 2012. évről szóló személyi jövedelemadó bevallásával együtt, azzal egy borítékban küldje meg az adóhivatalnak.

FONTOS!

A lezárt borítékon tüntesse fel pontosan NEVÉT, állandó CÍMÉT és ADÓAZONOSÍTÓ JELÉT, a hátoldalán pedig a ragasztást keresztezve ÍRJA ALÁ.

Tennivalók adó 1% felajánlásához

  • A kinyomtatott és kivágott nyilatkozatot tegye egy olyan szabvány méretű borítékba, amelyben az éppen elfér.
  • A lezárt borítékon tüntesse fel nevét, állandó bejelentett lakcímét és adóazonosító jelét.
  • A rendelkező nyilatkozatot tartalmazó borítékot 2013. május 20-ig adja le a munkahelyén vagy tegye adóbevallása mellé, és juttassa el az adóhatóság címére.

Pénzbeni adományát az alábbi bankszámlára juttathatja el. Bankszámlaszámunk:
56100048-70000540

Kinek ajánlhatjuk fel érdemben az 1 százalék -ot?

Sajnos mindig nagyon kevés adózó él azzal a lehetőséggel, hogy  adóbevallásakor az adó 1 százalék rendelkezését is leadja. Meglepő a statisztika, de a személyi jövedelem adót megfizető állampolgárok több mint 50 százalékban úgy töltik ki az adóbevallásukat, hogy nem rendelkeznek adójuk 1 százalékáról.

Pedig ez a legegyszerűbb módja, hogy a számára fontosnak tartott ügy érdekében – esetünkben a magyar kultúra, és közösségek érdekében – tegyen valamit. Az adó 1 százalékról történő rendelkezés lehetősége azt jelenti a gyakorlatban, hogy az adózó állampolgár dönt arról, hogy az állam a személyi jövedelem adója 1 százalékát milyen célra használja fel.

Ha fontos számunkra a magyar kultúra ápolása, és a magyar  közösségek támogatása, ha szeretnénk magunkon segíteni, akkor ne húzzuk-halasszuk, és válasszuk ki egy ezen célokért küzdő alapítványt, civil szervezetet, és rendelkezzünk a javukra.

Legyünk körültekintőek, ha adó egy százalékáról van szó!

Figyelnünk kell arra, hogy a számunkra szimpatikus civil szervezet jogosult legyen az adó 1 százalék fogadására. Alapító okiratában szerepelnie kell annak, hogy valamilyen közhasznú tevékenységet folytat. Ez a Borsodi Magyar Közösségek Szövetsége Mente Egyesületnél egyértelmű, hiszen a magyar kultúra ápolása, és a civilszervezetek támogatása, közhasznú tevékenységnek minősül

Arra azonban oda kell figyelni, hogy adó 1 százalék fogadására csak azon alapítvány, vagy bármely más szervezet lehet jogosult, amely a tevékenységét ténylegesen végzi, és az adott adóévet megelőző év január elsején már működött. Akkor működhet hivatalosan egy alapítvány, civil szervezet, amennyiben a székhely szerint illetékes megyei, vagy adott esetben a fővárosi bíróság bejegyezte, és ez a bejegyzés már jogerőre emelkedett.

Adó 1 százalékot oda adjuk, ahol pénzünket a magyar kultúra, és a magyar közösségek életbenmaradására, támogatására fordítják!

Mint az élet különböző területein,így itt is előfordulhatnak olyan civil szervezetek, amelyek inkább csak elméletben foglalkoznak magyar kultúrával, magyar közösségekkel, vagy egyáltalán nem végeznek évek óta aktív tevékenységet. Természetesen ez a jelenlegi helyzetben nem megengedhető

Győződjünk meg tehát arról, hogy a számunkra szimpatikus szervezet aktív munkát végez, és azzal valóban támogatást nyújt a Magyarság életben maradásért. Ezért fontos, hogy az adó 1 százalékunkkal elsősorban arra érdemes alapítványt, civil szervezetet támogassuk. Így rálátásunk lehet a működésükre, hiszen egy jól működő alapítvánnyal biztos hogy kapcsolatba került már legalább egy ismerősünk, hozzátartozónk. Hallgassuk meg a véleményüket de legjobb az, ha személyesen meggyőződünk, jó helyre kerül a pénzünk.

Hogyan minősíthetjük a különböző civil szervezetek – alapítvány- munkáját?

Eddigi tevékenységünket az alábbi honlapon lehet megtekinteni:
http://magyarkozossegek.org

Főleg, ha személyi jövedelemadónk 1 százaléka nagyobb összeg (amely származhat egyéb bevételekből is pl. vagyontárgy értékesítése), mindenképpen érdemes alaposan utána járni, hogy a kiválasztott alapítvány jól gazdálkodik-e a rábízott pénzvagyonnal.

A közhasznú minősítéssel rendelkező alapítványok, civil szervezetek közhasznúsági beszámolót készítenek, melyet elérhetővé kell tenniük. Amennyiben nem elérhető, megtalálhatjuk a Nemzeti Erőforrás Minisztérium weboldalán is. Ebből kiderül a gazdálkodásuk fő irányvonala. Talán nem helyes az, ha egy kultúrával foglalkozó civil szervezet a rendelkezésre álló esetek többségében az adó 1 százalékból származó pénzvagyon jelentős részét irodabérletre, munkaerőre, postaköltségre, telefonköltségre, vagy egyéb fenntartási célra költi el.

Ha az adott alapítványnak, civil szervezetnek nincs közhasznú besorolása, eredmény kimutatást akkor is készíteniük kell, amelyből megtudhatjuk költségvetésüket. Vegyük figyelembe, hogy a közhasznú besorolás magasabb adminisztrációs követelményeket ró a civil szervezetekre, így ez irányú költségük is nagyobbra rúghat. Itt már körvonalazódnia kell bennünk, hogy milyen számunkra szimpatikus alapítvány, vagy más egyéb szervezet működéséhez adjuk az adó 1 százalék -unkat.

Ahogy az élet más területein – ebben a helyzetben is felelős döntésre van szükség, hisz csak akkor jut célba adománya, ha jól választ. Adja annak az alapítványnak – lehetőleg a Magyarság életben maradásáért küzdő szervezetnek – adója 1 százalékát, melynek működésével, irányelveivel leginkább egyetért, elégedett és amelyiket arra igazán érdemesnek tartja.

“Adj tüzedből lángot annak, aki kér.” Marcus Tullius Cicero